Extras statut

Denumirea, durata de funcţionare, scopul şi obiectivele casei de ajutor reciproc

 

  • ASOCIATIA CASA DE AJUTOR RECIPROC A SALARIATILOR DIN U.C.M.R. SI ALTE INSTITUTII , denumită prescurtat C.A.R. DIN U.C.M.R. SI ALTE INSTITUTII, este asociație fără scop patrimonial constituită în vederea sprijinirii şi întrajutorării financiare a membrilor săi.
  • Asociatia Casa de ajutor reciproc este constituită prin liberul consimțământ al membrilor.
  • Asociatia Casa de ajutor reciproc este persoană juridică de drept privat şi dobândeşte această calitate în momentul înregistrării, conform legii.
  • Asociatia Casa de ajutor reciproc își poate constitui filiale, ca structuri teritoriale cu personalitate juridică şi/sau sucursale ca structuri teritoriale fără personalitate juridică, în condițiile stabilite prin lege.
  • Durata de funcţionare este pe termen nedeterminat.
  • Asociatia Casa de ajutor reciproc foloseşte simbolul grafic al sistemului C.A.R. din România, aşa cum este înregistrat la O.S.I.M. de Uniunea Naţională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaților din România.
  • ASOCIATIA CASA DE AJUTOR RECIPROC DIN U.C.M.R.SI ALTE INSTITUTII este succesoarea Casei de Credit,Economie și Ajutor a Functionarilor și lucratorilor Societății Uzinelor de Fier și Domeniile din Resita, infintata în anul 1929 succesiune ce a fost obtinuta prin Sentința civila nr.2354/07.05.2002 a Judecătoriei Resita.
  • Asociatia Casa de Ajutor Reciproc a Salariatilor din U.C.M.R. și alte Institutii va prelua bunurile mobile, imobile și valorice care au apartinut Casei de Credit,Economie și Ajutor a Functionarilor și lucratorilor Societății Uzinele de Fier și Domeniile din Resita.
  • Sediul social al Asociatia casei de ajutor reciproc este situat în Resita, Piata Republicii, nr.16, judetul Caras-Severin.
  • Scopul Asociatia casei de ajutor reciproc este de a-și sprijini membrii în vederea întrajutorării financiare a acestora.
  • Asociatia Casa de ajutor reciproc este deținută de membrii săi.
    Persoanele fizice pot deveni membri ai C.A.R. dacă îndeplinesc condițiile legale de aderare și subscriu să-și constituie fondul social propriu.
    Fiecare membru dispune de un vot în cadrul procedurii democratice a C.A.R pe care îl poate exercita direct sau prin delegați aleși.

 

Principiile de organizare, funcţionare, afiliere şi reprezentare al asociatia casei de ajutor reciproc

  • Asociatia casa de ajutor reciproc se organizează de cel puţin 30 de salariaţi sau alte persoane care obţin venituri de natură salarială, prin asociere, în cadrul unităţii în care aceştia îşi desfăşoară activitatea sau la nivel teritorial.
  • Principiul fundamental de organizare şi funcţionare al C.A.R. este independenţa în raporturile cu alte organizaţii obşteşti, organizaţii politice, sindicate, organe economice, de stat sau administrative
  • Asociatia casa de ajutor reciproc îşi desfăşoară activitatea pe baza statutului propriu, aprobat de adunarea generală (conferinţa) membrilor C.A.R., cu respectarea Legii nr.122/1996, cu modificările şi completările ulterioare, a Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile şi a altor reglementări legale în domeniu.
  • Asociatia casa de ajutor reciproc este reprezentată la nivel teritorial de Uniunea judeţeană, iar la nivel naţional şi internaţional de Uniunea Naţională.
  • Asociatia casa de ajutor reciproc este reprezentată, în relațiile cu instituțiile statului, instituțiile bancare și alte instituții prin semnătura președintelui sau a conducătorului executiv.

 

Membrii asociatia casei de ajutor reciproc

  • Membri ai Asociatia casei de ajutor reciproc pot fi salariaţi sau alte persoane care obţin venituri de natură salarială, fără deosebire de naţionalitate, sex, vârstă, convingeri politice sau religioase.
  • Persoanelor fizice care doresc să devină membri li se pune la dispoziţie statutul propriu, după care vor completa cererea de înscriere prin care se angajează să respecte în totalitate prevederile acestuia. Cererea se discută şi se aprobă de către persoanele cu atribuţii în acest sens în cursul lunii respective.
  • Membrii care se pensionează pot activa pe timp nelimitat ca membri ai casei de ajutor reciproc, bucurându-se de toate drepturile dobândite.
  • Şomerii nu pot deveni membri ai Asociatia C.A.R., în schimb, cei care au calitatea de membri şi devin şomeri pot activa în continuare, având toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de statut.
  • Fiecare membru se poate retrage din Asociatia casa de ajutor reciproc printr-o cerere scrisă, după achitarea împrumutului sau a altor datorii ce le are față de casă în calitate de titular sau de girant, după caz. Cererea se analizează de persoanele cu atribuţii în acest sens, iar decizia acestora va fi comunicată în termen de cel mult o lună de la data primirii. Restituirea fondului social se poate efectua într-un termen de până la 15 luni, conform hotărârii adunării generale (conferinței) și în funcție de posibilitățile financiare ale casei.
  • Cererile de retragere a fondului social se înregistrează în evidența Asociatia casei de ajutor reciproc în ordinea lor cronologică; în același mod se efectuează și plata acestora, orice altă formă de prioritizare preferențială fiind de natură a atrage răspunderea persoanelor decidente. Calitatea de membru încetează la momentul aprobării cererii de retragere.
  • În cazul decesului membrului, calitatea de membru încetează, toate drepturile titularilor se restituie moştenitorilor legali, la cererea acestora, cu prezentarea de documente justificative în acest sens, după ce s-au reţinut datoriile către casă. În situaţia în care datoria rămasă nu poate fi acoperită din fondul social, recuperarea diferenţei se va face conform legii.
  • În cazul în care moștenitorii legali nu se prezintă la Asociatia C.A.R. într- un termen de 36 de luni de la data intervenirii decesului, aceștia sunt decăzuți din dreptul de a solicita restituirea fondului social, iar creanța reprezentând fondul social al membrului decedat se poate prescrie.